انواع هورمونهای بدن و کار هر یک

انواع غدد درون ریز بدن
غدد درون ریز در سراسر بدن قرار دارند. این غدد شامل موارد زیر می باشند:
- هیپوتالاموس: عطش، گرسنگی، خواب، میل جنسی، خلق وخوی، دمای بدن و ترشح هورمونهای دیگر را کنترل می کند.
- پاراتیروئید: میزان سطح کلسیم را کنترل می کند.
- تیموس: سیستم ایمنی بدن را کنترل می نماید.
- لوزالمعده: سطح قند خون را کنترل می کند.
- تیروئید: ضربان قلب و سوخت کالری را کنترل میکند.
- آدرنال: استرس و تحریک جنسی را کنترل می کند.
- هیپوفیز: رشد را کنترل می کند.
- پینه آل: ریتم خواب را کنترل میکند.
- تخمدانها، در زنان: هورمونهای جنسی زن را کنترل می کند.
- بیضه، در مردان: هورمونهای جنسی مردان را کنترل می کند.
کار هر یک ازهورمون های بدن
چندین نوع مختلف هورمون در بدن وجود دارد. هنگامی که دچارعدم تعادل هورمونی میشوید، ممکن است در یک یا چند غدهی درون ریز مشکل وجود داشته باشد. هورمونی که دچارعدم تعادل شده است، علائم و نشانه های خاص و مخصوص خود را ایجاد می کند. برخی از مهمترین هورمونهای موجود در بدن عبارتند از:
- استروژن: عملکرد و تحریک جنسی را در مردان و زنان کنترل می کند و چرخه قاعدگی را در زنان تنظیم می نماید
- پروژسترون: بدن را برای بارداری دچار تغییرات و آماده سازی میکند.
- تستوسترون: میل و تحریک جنسی را در مردان و زنان کنترل می کند.
- کورتیزول: استرس را کنترل می نماید.
- ملاتونین: ریتم شبانه روزی در بدن و چرخه خواب را کنترل می کند.
- سروتونین: کنترل چرخه خواب، اشتها و خلقوخو را بر عهده دارد.
- هورمون رشد: تولید مثل سلولها و رشد بعدی آنها را کنترل می نماید.
- لپتین: اشتها را کنترل می کند و زمانی که سیر میشوید، سیگنالهایی را به مراکز عصبی ارسال میکند.
- گرلین: اشتها را کنترل میکند و هنگام گرسنگی فرد، سیگنالهایی را ارسال میکند.
- انسولین: به قند موجود در جریان خون پاسخ می دهد.
- استریول: استریول یک هورمون استروژنی و جنسی زنانه است. این هورمون باعث رشد رحم می شود و بدن زن را به تدریج برای زایمان آماده می کند.
- اریتروپویتین: اریتروپویتین تولید گلبول های قرمز را تحریک و پشتیبانی می کند.
- کلسی تونین: کلسی تونین یکی از مهمترین هورمونهای بدن است که سطح کلسیم و پتاسیم را کنترل مینماید.
- آنژیوتانسین: آنژیوتانسین یک نام رایج برای چهار هورمون است و نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارد.
- (ACTH): هورمونی است که در تحریک تولید کورتیزول نقش مهمی دارد.
- آدرنالین: هورمونی است که در بدن فرد هنگام احساسات شدیدی، ترشح می شود و باعث می گردد فرد انرژی بیشتری داشته باشد.
- هورمون آنتی مولرین (AMH): خانم ها با تعداد تخمکهای مشخصی در طول زندگی متولد می شوند اما با افزایش سن این تعداد کاهش مییابد. هورمون آنتی مولرین (AMH) به عنوان یک پشتیبان برای باروری و تولید مثل عمل می کند.
- کولسیستو کینین: طبق گزارشات بیشترین نقش را برای بهبود دادن هضم دارد.
- استرادیول: قوی ترین استروژن بین سه استروژن دیگر و یک بازیگر مهم در سیستم تولید مثل زنان و رایج ترین نوع هورمون برای زنان در سنین باروری است.
- استرون: یکی از سه نوع استروژن است موجود در بدن و تنها استروژن بدن خانمها بعد از یائسگی (هنگامی که قاعدگی متوقف می شود).
- هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (HcG): تا به حال فکر کردهاید که چگونه آزمایشات و ابزار های بارداری در خانه قادر به تشخیص باردار بودن شما هستند؟ میزان هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (HcG) در مراحل اولیه بارداری مهم است و نقش تشخیصی دارد.
- کیسپپتین: در هیپوتالاموس ساخته می شود، هورمونی مهم است که ترشح چندین هورمون دیگر را شروع می کند.
- (LH): سیستم های تولید مثل زن و مرد را کنترل می کند.
- نوراپی نفرین: یک هورمون و یک انتقال دهنده عصبی است که باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون ، تجزیه چربی و موارد دیگر می شود.
- اکسی توسین: هورمونی برای زایمان، شیردهی و رفتارهای اجتماعی است.
- هورمون پاراتیروئید: هورمون پاراتیروئید بر میزان کلسیم در استخوان ها، روده ها و کلیهها تأثیر می گذارد.
- پپتید YY: بدن شما چگونه قادر به تشخیص است که شما غذای کافی خورده اید یا نه؟ بعد از خوردن غذا، هورمون پپتید YY (PYY) توسط روده باریک تولید شده و در جریان خون شما آزاد می شود
علل و بیماریهایی که موجب عدم تعادل هورمونی می شوند.
تا زمانی که غدد درون ریز بدن شما کارشان را به درستی و منظم انجام دهند، هورمونهای در سطوح طبیعی و روتین خود قرار دارند. اگر طی اتفاقاتی، این غدد دچار مشکل شوند، ممکن است باعث عدم تعادل هورمونی گردند و انواع مختلفی از مشکلات جدی و ساده را به دنبال داشته باشند. این تغییرات با انجام آزمایشات هورمون قابل تشخیص هستند.
دیابت
دیابت به دنبال عدم توانایی بدن در استفاده صحیح از هورمون انسولین به وجود می آید. عدم تعادل انسولین می تواند منجر به عدم تعادل هورمونهای مرتبط با سایر موارد مانند اختلال در استروژن، تستوسترون ، تیروئید ، پروژسترون و کورتیزول شود.
کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید
تیروئید هورمونی را آزاد می کند که به تنظیم فعالیت قلب، مغز و عضلات شما کمک می کند. این هورمون به بدن شما کمک می کند تا از انرژی به درستی استفاده کند. کم کاری تیروئید وقتی رخ می دهد که غده تیروئید مقدار کمی از هورمون تیروئید را تولید کند، که پرکاری تیروئید برعکس آن است.
هایپرپلازی مادر زادی آدرنال
هایپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) نوعی اختلال ژنتیکی است که در آن فرد یک آنزیم را در غدد فوق کلیوی خود از دست می دهد. این غده هورمونهایی تولید می کند که فشار خون، متابولیسم و سیستم ایمنی بدن را تنظیم می کند.
سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ وقتی اتفاق میافتد که بدن در مدت زمان طولانی در معرض سطح زیادی از کورتیزول باشد. کورتیزول هورمونی است که وظیفه مدیریت سیستم قلبی عروقی و تنظیم فشارخون را بر عهده دارد. افراد مبتلا معمولاً افزایش وزن و آکنه را تجربه می کنند. پوست آنها به راحتی کبود میشود و ترمیم بریدگیها یا نیش های حشرات بیشتر طول می کشد.
بیماری آدیسون
غدد فوق کلیوی بیماران مبتلا به بیماری آدیسون، مقادیر کافی از هورمون مخصوص را تولید نمی کنند. بدن این افراد از کمبود کورتیزول دچار تغییرات میشود. در بدن مبتلایان ممکن است آلدوسترون نیز کم باشد. خستگی، فشار خون پایین، کاهش وزن و قند خون پایین علائم شایع این بیماری است.
سندروم ترنر
سندرم ترنر یک بیماری ژنتیکی است که فقط در خانم ها رخ میدهد. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که یکی از کروموزوم های X به طور کامل یا حداکثری از بین می رود. سندروم ترنر را می توان قبل از تولد تشخیص داد. مبتلایان به سندرم ترنر ممکن است رشد کند شده، بلوغ تاخیری و تغییر در چرخه قاعدگی را تجربه کنند.
سندرم پرادر-ویلی
سندرم پرادر-ویلی نوعی اختلال ژنتیکی است که بر غده هیپوتالاموس و هیپوفیز تأثیر می گذارد. از آنجا که این دو غده وظیفه کنترل هورمونها در بدن را بر عهده دارند، در نتیجه بیماران مبتلا می توانند عدم تعادل هورمونی را تجربه کنند. بیماران اغلب هورمونهای جنسی کم و کمبود هورمون رشد را تجربه می کنند.
پانکراتیت
در صورت التهاب لوزالمعده رخ می دهد. بیماران ممکن است درد شکم، تهوع، استفراغ و تب را تجربه کنند. لوزالمعده هورمونهای زیادی از جمله انسولین، گلوکاگون و هورمون رشد را تولید می کند.
سایرعلل
همچنین ممکن است در نتیجه مصرف داروهای خاص مانند داروهای ضد بارداری یا هورمون درمانی، دچار عدم تعادل هورمونی شوید. درمان سرطان نیز می تواند سطح هورمونهای مختلف را نیز مختل کند. استرس، اضافه وزن، مصرف سیگار و قلیان، مصرف نوشیدنیهای الکلی، درگیریهای روحی و آلایندههای محیطی نیز می توانند از عوامل مختل کننده ی سطوح هورمونی بدن باشند.
راضیه مطالبتون عالی و کامل هست تشکر ۳۰ بهمن ۹۹
همیار هلیکس سپاس از توجهتون ۱۳ خرداد ۰۰
م عالی بود. ممنون ۱۳ اسفند ۰۰